LEDOVEC, o. s.

LEDOVEC, o. s.

 

Ledovec nabízí lidem s duševním onemocněním a/nebo mentálním handicapem z plzeňského regionu podporu a pomoc při udržování a zlepšování kvality jejich života ve společnosti.

Grant společnosti CharityMints je využit na celorepublikový projekt „Cirkus Paciento v psychiatrických léčebnách“

Ačkoli pacienti psychiatrických léčeben mají zajištěn základní servis, stimulů k samostatné a smysluplné akci, zvýšení motivace a tím i uzdravení se jim příliš nedostává. Rezignaci pacientů se rozhodl čelit plzeňský tým organizace Ledovec, která v léčebnách organizuje čtyřdenní aktivizační program zakončený „velkolepým představením“ se zapojením samotných pacientů.

Cirkus působí jako prostředí pro „bezpečné bláznění“, a zároveň jako terén, kde vynikne výjimečnost jednotlivce. Představení zahrnuje řadu pitoreskních a absurdních kousků, kde se stírá hranice mezi blázněním a normalitou. Pacienty během čtyř dnů neuzdraví, ale přinesou jim pozitivní vzpomínky na pobyt v léčebně, aktivizují je a vytrhují ze stereotypu, motivují k léčbě.

Cirkus Paciento navštíví každý rok nejméně 5 psychiatrických léčebech, v každné z nich až 15 oddělení a uspořádá představení pro cirka 100 až 300 diváků. Samotná organizace Ledovec kromě toho založila první agenturu podporovaného zaměstnání v kraji a iniciovala vznik prvních sociálních firem. Ledovec poskytuje v plzeňském kraji služby odborného sociálního poradenství, sociální rehabilitace, denního stacionáře a chráněného bydlení.

www.ledovec.cz