Český helsinský výbor

ČESKÝ HELSINSKÝ VÝBOR

Český helsinský výbor je nevládní neziskovou organizací pro lidská práva působící od roku 1988 v Československu a od roku 1993 v České republice. Založen byl 30 kriticky smýšlejícími lidmi v čele s prof. Jiřím Hájkem, Václavem Havlem, Jiřím Dienstbierem, Evou Kantůrkovou, Janem Šternem a dalšími. Český helsinský výbor tak navázal na činnost Charty 77 a Výboru na obranu nespravedlivě stíhaných.

Jeho posláním je podpora a ochrana základních hodnot, ke kterým se naše společnost hlásí, zejména ochrana rovnosti a osobní svobody.

Grant společnosti CharityMints je využit na projekt „Asistence dětem vězněných rodičů“.

V českých věznicích je momentálně více než 22 tisíc lidí, z nichž minimálně polovina je rodičem nezletilého dítěte. Na jejich citovém vztahu přitom mříže nic nezmění – děti své rodiče nepřestanou milovat a vzájemným odloučením naopak velmi trpí. Český helsinský výbor, který se problematice dětí vězněných rodičů věnuje už od roku 2007, pomáhá zprostředkovat jejich osobní kontakt v rámci asistovaných návštěv. Díky tomu se posílí rodinné vazby a dítě neutrpí trauma z běžné návštěvy vězení či ze setkání po dlouhém odloučení. V roce 2012 plánuje organizace uskutečnit pro 30 dětí 8 asistovaných návštěv ve věznicích Světlá nad Sázavou a Řepy.

www.helcom.cz